dimecres, 21 de novembre de 2012

Aigua bruta

 
Pau Vidal

Un detectiu que no és detectiu, un lingüista que no fa de lingüista, un riu, com diria el cantautor, que ja no és un riu... A Aigua bruta res és el que sembla i tot fa pudor de socarrim. O de contaminació. En Camil, que tampoc es diu ben bé Camil, treballa recollint argot per a l'Acadèmia d'Estudis Catalans, però té un projecte secret: actualitzar el magne Diccionari etimològic del filòleg Joan Coromines. A cavall de la seva moto recorre els pobles mogut per la seva vocació, la caça del mot, fins que l'atzar el planta bruscament davant del misteri: un excursionista mort, un riu contaminat, un científic desaparegut, una empresa farmacèutica poc transparent... Al ritme d'una investigació involuntària però frenètica, Aigua bruta transporta el lector a través d'allò que els biòlegs anomenen ‘el cicle de l'aigua': del Pirineu al delta del Llobregat, passant per aqüífers, fonts i abocaments. Un cicle ple de culpables, incloses grans empreses públiques de subministrament d'aigua, amb la intenció poc secreta de denunciar l'últim crit en matèria de contaminació ambiental: els residus medicinals.

2 comentaris:

  1. El llibre d'aigua bruta, tracte d'un lingüista que va per Catalunya buscant paraules catalanes antigues. Sempre va amb la seva moto, fins que un dia un senyor/a li crema la seva moto. Després intenta busca el culpable.
    M'ha agradat bastant ja que és d'intriga i es molt distret i no avorreix gaire.

    Jo li poso un 8

    ResponElimina
  2. Un llibre força interessant, però alhora amb uns arguments i amb una ambientació bastant monòtona. Tracta d'un noi que és un lingüista de la llengua catalana i que té el projecte de cercar per tot el país, mots lingüístics característics d'una zona, en desús o de procedència o surgència singular i agrupar-los en un diccionari renovat. Durant els seus viatges descobreix un possible delicte medioambiental, rere la mort d'un dels consultats per al diccionari de mots i moviments sospitosos al seu voltant. Recomano que el llegiu i que descobriu els fets que li succeeixen al nostre lingüista i la seva becària quan comencen a furgar en el tema de l'abocament de residus d'una empresa al medi ambient.

    ResponElimina