dimecres, 26 de setembre del 2012

El noi del pijama de ratlles

Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l'elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s'avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s'alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l'altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l'altre costat de la tanca. L'honestedat narrativa, la congruència dels personatges i la progressió magistral de la trama, doten aquesta novel·la d'una qualitat literària molt humana i d'una força narrativa captivadora.


12 comentaris:

  1. L'història se situa el 1492 , és a dir quan hi havia la Segona Guerra Mudial.
    Tracta sobre un nen de 9 anys que viu a Berlín però per feina del seu pare, que és membre de l'exèrcit, han de traslladar-se a Polònia. Allà tot és molt diferent que a Berlín i al principi a Bruno li costa una mica adaptar-se. No hi està del tot bé fins que coneix a Shmuel, un noi que viu a l'altre banda d'una tanca que hi ha al final del jardí d'en Bruno. Els dos nens de seguida es fan amics i entre els dos s'ajuden a seguir endavant i a buscar respostes de totes les preguntes que els hi ronden pel cap.
    Aquest llibre m'ha agradat bastant, encara que si ja has vist la película no té molta gràcia. El recomano a aquelles persones que els hi agradin les novel·les tendres i alhora molt realistes amb el que passa al món.

    ResponElimina
  2. Aquest es un llibre tràgic. Es basa en l'època Nazi. Comença quan una família composada per els pares, un fill i una filla s'en va per qüestions de treball del pare a un edifici aprop d'un camp de concentració. El nen petit, Bruno, no té ningú amb qui jugar, per lo tant s'avorreix molt dins la casa i decideix sortir a "explorar". Troba una porta que el condueix cap el bosc, on s'acaba trobant amb la reixa del camp de concentració. Hi ha un nen de la seva mateixa edat, assegut a terra sense fer res. Es posen a parlar i es fan amics. El nen es diu Smuelh, i es jueu. Van passant els dies amb la rutina de sempre, fins que dins de la reixa de Smuelh comença a desaparèixer gent, inclòs el seu pare. Ell li demana ajuda a Bruno i acaben entrant al camp de concentració.. no explico mes o us diré el final!
    Aquest llibre m'ha agradat bastant. La pel•lícula esta millor però encara i així la lectura no es fa pesada.
    Jo el recomanaria a qui no hagi vist la pel•lícula, per que llavors ja s'espera el final i no te encant ni suspens.
    Com a nota li posaria un 7

    ResponElimina
  3. El noi del pijema de ratlles
    Aquest llibre comença al 1.942, Bruno va a l'escola de la seva ciutat, Berlín, amb els seus tres amics de per vida, Karl, Martin i Daniel, fins que al seu pare li encomanen una nova missió i s'ha de traslladar a un lloc ven despoblat, Out-With, excepte per unes persones extranyes que sempre van amb un pijama de ratlles extrany. Allà coneix Shmuel, un altre nen de pijama de ratlles.
    Nota:10
    A m'hi m'agradat perquè és una mica trajic però al protgonista li agrada l'aventura i a mi també.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Pol Heras:

    A mi aquest llibre tot i ser molt molt fort m'ha agradat molt (és molt bonic). Aquest llibre m'ha ajudat a comprendre que viure en una presó no es gents fàcil n'hi agradable i menys si ets un menor, per el fet que et maltracten i menges molt poc.
    Aquest llibre el recomano a la gent que entengui en el tema de la discriminació humana (racisme).

    ResponElimina
  6. Aquest llibre tracta sobre el Bruno, un nen que viu envoltat d'un món nazi, però ell n'hi s'entera, el seu pare es soldat i el fan traslledar-se a una altre ciutat, on té al costat un camp de concentració, arran d'allà coneiix a un nen que li portarà a una série de problemes.

    AQuest llibre m'ha agradat perquè és un llibre molt boniic, li poso un 8.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest llibre comença al 1.942, Bruno va a l'escola de la seva ciutat, Berlín, amb els seus tres amics de per vida, Karl, Martin i Daniel, fins que al seu pare li encomanen una nova missió i s'ha de traslladar a una area mig deserta, excepte per unes persones extranyes que sempre van amb un pijama de ratlles extrany. Allà coneix Shmuel, un altre nen de pijama de ratlles.
      Nota:8,5
      A m'hi m'agradat perquè és una mica trajic però al protgonista li agrada l'aventura i a mi també.

      Elimina
  8. Aquest llibre està basat en el que passava antigament. En una família que es trasllada pel treball del seu pare.Al costat hi ha un camp de concentració. El noi es fa amic d'un del camp i passa moltes coses junts.
    Nota:10

    Nota:10

    ResponElimina
  9. És un llibre molt emotiu, en que s'explica un gran valor, l'amistat. Ensenya la innocència i la culpabilitat que tenen el nens per culpa de les guerres que no entenen. Els personatges estan molt ben triats ja que són dos nens de la mateixa edat que viuen l'historia des de dos punts ben diferents. Llibre molt emotiu i interessant i amb molts valors, que convido a llegir.

    Nota: 9,5.

    ResponElimina
  10. El pijama de ratlles és un llibre interessant de la vida del Bruno,al principi és una mica rollo ja que ens els capítols s'enrotllen molt. A no ser per això aquest llibre està bé, ara que per els nens més petits que nosaltres no elrecomano...

    Gràcies

    ResponElimina
  11. És un llibre molt emotiu, en que s'explica un gran valor, l'amistat. Ensenya la innocència i la culpabilitat que tenen el nens per culpa de les guerres que no entenen. Els personatges estan molt ben triats ja que són dos nens de la mateixa edat que viuen l'historia des de dos punts ben diferents. Llibre molt emotiu i interessant i amb molts valors, que convido a llegir.
    Gràcies a aquest llibre, ara cercaré més llibres d'aquest tema per informar-me i aprendre molt de la història.

    Nota: 9,45

    ResponElimina