dijous, 22 de novembre de 2012

Galceran, l'heroi de la guerra negra

 
Jaume Cabré
«A en Ramon Galceran el van enterrar amb pluja de matinada, al cementiri de Berga. Amb gori-gori i una creu sobre la tomba. La Galcerana i el seu fill tornaven al mateix carro, camí de casa. Els seguia el carro de la Maria amb l'amo Badia i la dona. I els mossos. Al cementiri, s'hi havia arreplegat una vintena de pagesos perplexos per aquella mort inexplicable.»
Aquesta és la història d'un bandoler, Galceran el Queraltó, que es llança a la muntanya per venjar la mort del seu germà. Situada a mitjan segle XIX, Galceran, l'heroi de la guerra negra recrea dos grans mites de la nostra història: el bandolerisme i les guerres carlines.

1 comentari:

  1. Per als qui ens agrada la novel·la històrica és una obra molt ben encaminada, basada en una època i uns fets que poden ser perfectament reals. Els fets i les històries tenen lloc a diferents punts de l'interior del país, tenint com a protagonista un pagès dels Rasos de Peguera, anomenat Galceran, del qual assassinen indiscriminadament el pare les tropes isabelines. Llavors entra al món del bandolerisme i té fets i curiositats constants molt lligades a les rels històriques del nostre país.

    ResponElimina